Pizza? A jak!

Zapewne już wiecie że jestem na diecie nisko-węglowodanowej. Jest całkiem fajnie, już się przyzwyczaiłam.

No ale wczoraj miałam straszny apetyt na pizzę. Pizza na diecie nisko węglowodanowej?! A jak! I to jest piękne! Przepisy są na wszystko 🙂

Wczoraj na FP pokazałam fotkę pizzy z zapytaniem co to może być. Różne były pomysły 🙂 A dziś napiszę dokładnie jak zrobić pyszną pizze z mała ilością węglowodanów. Taka pizza jest też bez glutenowa. 

Pionierzy diety nisko węglowodanowej nazywają ten przepis Świętym Graal’em przepisów Keto. Pizza jest bardzo smaczna, aromatyczna i naprawdę można się najeść. Smakowała nawet Panu Chłopu, który jest typowo węglowodanowy i nie wyobraża sobie pizzy bez grubego, ciężkiego ciasta. A teraz prosi o moją pizze ;).

Poniżej podaję przepis na bazę pizzy. Od was zależy co położycie na bazę i ile tego położycie. Podam również pełen przepis na moją ulubioną pizze.

Na bazę potrzebujemy:

  • 220 g tartego sera (mozzarella albo cheddar)
  • 50 g serka topionego kremowego (najlepiej śmietankowy)
  • 50 g mielonych migdałów (albo mąka)
  • jedno jajko
  • sól
  • rozmaryn

pizza 3To wszystko. Tak mało i tak dużo :). Nastawiamy piekarnik na 200°C. Tarty ser i serek topiony wkładamy do miski, mieszamy i wstawiamy do mikrofalówki, ustawionej na najwyższą moc, na 1 minutę. Delikatnie mieszamy i wstawiamy na dodatkowe 30 sekund. W między czasie, wycinamy dwa arkusze papieru do pieczenia o wymiarach blachy na której będziemy piec pizze. Wyciągamy ( ostrożnie bo ser będzie naprawdę gorący), wbijamy jajko, dodajemy mąkę z migdałów, sól i rozmaryn. Mieszamy wszystko aż uzyskamy formę przypominająca ciasto. Wykładamy na jeden z arkuszy papieru do pieczenia. pizza 2Przykrywamy drugim, i używając wałka delikatnie wałkujemy, aż uzyskamy pożądany przez nas kształt i grubość ciasta (Jeśli ciasto jest twarde i trudno się wałkuję można je wstawić do mikrofali na 30 sekund). Przekładamy (na arkuszu) na blachę do pieczenia. I teraz bardzo ważna sprawa. DOKŁADNIE I MOCNO nakłuwamy całe ciasto widelcem. Jeśli tego nie zrobimy to ciasto bardzo napuchnie. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut. Polecam sprawdzić po 10 minutach bo tutaj wiele zależy od sera i piekarnika. Pieczemy do uzyskania złotej skórki. W między czasie przygotowujemy ulubione składniki. Wszystkie składniki muszą być ugotowane, ponieważ, po położeniu ich na pizzę, będę w piekarniku tylko kilka minut i nie zdążą się upiec. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, odwracamy je do góry nogami. Ja wywracam je na drugi arkusz który został po wałkowaniu. Dzięki temu pizza będzie bardziej chrupiąca. Układamy swoje ulubione składniki, zasypujemy serem (jeśli macie ochotę) i wstawiamy ponownie do piekarnika na kilka minut.

 

I tyle 🙂 Pyszna, nisko-węglowodanowa pizza gotowa 🙂 Taka baza na pizzę jest wystarczająca dla dwóch dorosłych osób.

 

Wartość odżywcza (całej bazy)

Kalorie: 1147          Węglowodany: 9 g          Białko: 69 g          Tłuszcz: 91 g

My lubimy proste pizze. Trochę sosu pomidorowego, trochę pieczarek, szynki i sera. To wszystko. Czasem lubimy dorzucić cebulę ale nie wczoraj. Także na naszej pizzie znalazło się:

  • 180 g pieczarek
  • 140 g sera
  • 25 g sosu pomidorowego
  • 145 g szynki

Wartość odżywcza naszej pizzy (całej)

Kalorie: 1736         Węglowodany: 17.6 g          Białko: 130 g          Tłuszcz: 125 g

Jak łatwo można policzyć to około 868 kalorii na osobę. Dużo? Mało? Względnie nie wiele jeśli porównamy to do 14 calowej pizzy która ma około 2000 kalorii i 284 g węglowodanów oraz porównywalną ilość tłuszczu bo aż 100 g!

Nie wiem jak wy ale ja wolę moją pyszną pizzę ;).

pizza 1

Przepis na podstawie Fat Head Pizza
Reklamy

One thought on “Pizza? A jak!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s