Zupa na dziś – słodkie ziemniaki aka bataty

Moja propozycja Zupy na dziś to zupa ze słodkich ziemniaków aka batatów. W Irlandii bataty są sprzedawane w każdym markecie i używane do różnych dań, między innymi zup, mash, czipsów, sałatek i pie.
Osobiście uwielbiam zupę ze słodkich ziemniaków. Jest to zupa idealna na zimne, jesienne wieczory, które nadchodzą wielkimi krokami. Zupa bardzo dobrze rozgrzewa, a dodatek chilli powoduje, iż jest w Irlandii polecana, zaraz obok rosołu, na wszelkie choroby i bolączki.

Jest bardzo dużo odmian i przepisów na zupę ze słodkich ziemniaków. Moim ulubionym przepisem jest:

Zupa z pieczonych słodkich ziemniaków i pieczonej marchewki

(Roasted Sweet potato and carrot soup)

Przepis, którym się inspirowałam, pochodzi z tej strony. Poniżej podaje mój udoskonalony przepis 🙂

Porcja dla 4 osób

Potrzebujemy:

  • 400-500g słodkich ziemniaków.
  • 200g marchewki.
  • Około litra bulionu warzywnego (może być z kostki, ilość wywaru zależy od tego, jak gęstą/rzadką chcecie mieć zupę).
  • Jogurt naturalny bądź śmietanę do zup.
  • Przyprawy — chili, słodka papryka, kurkuma
  • Blender

Słodkie ziemniaki oraz marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawiamy kurkumą, chilli i słodka papryką (jeżeli ktoś ma ochotę może posolić) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 40 minut lub aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie zagotowujemy bulion z warzyw. Do garnka wkładamy upieczone warzywa i wlewamy tyle wywaru, żeby je przykryć. Gotujemy warzywa w bulionie około 20 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i przy użyciu blendera, blendujemy zupę na gładką masę, jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu. Ja czasem zostawiam kawałki ziemniaków, żeby było co gryźć :). Do zblędowanej zupy dodajemy łyżkę jogurtu bądź śmietany i przyprawiamy szczyptą chili.

Sweet-Potato-and-roasted-red-pepper-soup

Tak przygotowana zupa jest naprawdę pyszna i rozgrzewa momentalnie dzięki dodatkowi chilli.

Polecam na chłodne wieczory 🙂

100g takiej zupy to około 180 kcal (oczywiście, jeżeli użyjemy śmietany kalorie wzrastają, bez śmietany czy jogurtu zupka będzie mniej kaloryczna).

Zdjęcia pochodzą z tej strony oraz tej strony.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s